T: + 48 500 415 527 | 

FRANCJA – wprowadzenie nakazu zamknięcia działalności jako walka z nielegalnym delegowaniem pracowników.

FRANCJA – wprowadzenie nakazu zamknięcia działalności jako walka z nielegalnym delegowaniem pracowników.

Obowiązek zgłaszania oddelegowania pracowników w elektronicznym systemie SIPSI, uwidocznił, jak znacznie wzrosła we Francji liczba oddelegowanych pracowników. Na przestrzeni jednego roku odnotowano 46% wzrost.

 

W 2017 r. zarejestrowano 516 011 pracowników oddelegowanych (z wyłączeniem transportu), w porównaniu do 354 151 w roku 2016. System sprawozdawczości statystycznej uwidocznił jednocześnie, jak wielka może być skala nielegalnych oddelegowań.

W związku z powyższym, na konferencji prasowej w dniu 12 lutego 2018 r., Minister Pracy Muriel Pénicaud zapowiedziała wprowadzenie pakietu środków mających na celu przeciwdziałanie nielegalnemu delegowaniu pracowników do pracy na terytorium Francji.

W tym celu francuska Minister planuje wzmocnienie dotychczasowych oraz wprowadzenie nowych środków walki z oszustwami w oddelegowaniu, takich jak:

  • zwiększenie uprawnień Prefektów (włącznie z uprawnieniem do nakazania zamknięcia lub zaprzestania działalności przedsiębiorstwa),

 

  • zwiększenie sankcji finansowych z 2000 do 3000 € za każdego nielegalnie zatrudnionego pracownika. W przypadku powtórzenia (recydywy) kara zwiększona z 4 000 do 6 000 €,

 

  • jawności wyroków skazujących za nielegalną pracę (w celu upublicznienia nazw firm, które oszukują w kwestii delegowania pracowników),

 

  • wzmocnienie uprawnień dochodzeniowych inspektorów Inspekcji Pracy.

DZIAŁ PRAWNY

KANCELARII TRANSPORTOWEJ KOBEN



Bądź na bieżąco z przepisami w transporcie

Odbierz 10% zniżki na swoje pierwsze szkolenie organizowane przez Kancelarię Transportową KOBEN

Kontynuując wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close